Zijn doorstroomverwarmers goedkoper?

Geplaatst op 08-10-2023

Categorie: Huis, tuin en wonen

Heb je wel eens gehoord van doorstroomverwarmers en vraag je je af of ze echt goedkoper zijn? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en proberen we het begrijpelijk te maken, zelfs voor beginners. We zullen bespreken wat doorstroomverwarmers zijn, hoe ze werken, en of ze inderdaad een voordeligere optie kunnen zijn in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen.

Wat zijn doorstroomverwarmers?

Een doorstroomverwarmer, ook wel bekend als een tankloze waterverwarmer, is een apparaat dat wordt gebruikt om water op te warmen op het moment dat het wordt gevraagd. Anders dan conventionele boilers, waarbij een grote hoeveelheid water constant op temperatuur wordt gehouden, verwarmen doorstroomverwarmers het water alleen wanneer je het daadwerkelijk gebruikt. Dit betekent dat er geen warmteverlies is door opslag, wat potentieel energiebesparend kan zijn.

Hoe werken doorstroomverwarmers?

Het werkingsprincipe van doorstroomverwarmers is vrij eenvoudig. Wanneer je warm water nodig hebt, bijvoorbeeld om te douchen of af te wassen, stroomt koud water door het apparaat. In het apparaat wordt het koude water snel verwarmd door een krachtige warmtebron, meestal een elektrisch verwarmingselement of een gasbrander. Het verwarmde water wordt vervolgens naar de gewenste temperatuur gebracht voordat het uit de kraan stroomt.

Dit betekent dat doorstroomverwarmers geen grote watertanks nodig hebben om water op te slaan en te verwarmen, zoals traditionele boilers dat wel doen. Hierdoor vermijden ze het zogenaamde "standby-verlies", waarbij warmte geleidelijk verloren gaat terwijl het water in de tank wordt opgeslagen.

Kostenbesparingen

Nu je begrijpt hoe doorstroomverwarmers werken, laten we eens kijken naar de kostenbesparingen die ze kunnen opleveren.

  1. Doorstroomverwarmers zijn over het algemeen energie-efficiënter dan traditionele boilers, omdat ze geen energie verspillen aan het op temperatuur houden van een grote hoeveelheid water in een tank. Dit kan leiden tot lagere energierekeningen.
  2. Doorstroomverwarmers hebben meestal een langere levensduur dan traditionele boilers. Terwijl conventionele boilers na verloop van tijd kunnen corroderen door de constante blootstelling aan water, hebben doorstroomverwarmers dit probleem niet in dezelfde mate.
  3. Omdat doorstroomverwarmers geen grote tanks nodig hebben, besparen ze ruimte in je huis. Dit kan waardevolle opslagruimte opleveren of je de mogelijkheid geven om een kleiner verwarmingssysteem te installeren.
  4. Aangezien doorstroomverwarmers het water alleen verwarmen wanneer je het nodig hebt, verspil je geen warmte of energie aan het opwarmen van water dat niet wordt gebruikt.
  5. Doorstroomverwarmers zijn over het algemeen milieuvriendelijker dan boilers, vooral als je kiest voor een elektrisch model dat geen gas verbruikt. Dit kan een positieve impact hebben op je ecologische voetafdruk.

Kosten van installatie en onderhoud

Hoewel doorstroomverwarmers op lange termijn kostenbesparingen kunnen opleveren, is het belangrijk om te erkennen dat de initiële kosten van aanschaf en installatie hoger kunnen zijn dan die van een traditionele boiler. Doorstroomverwarmers vereisen soms aanpassingen aan je elektrische systeem of gasleidingen, wat extra kosten met zich mee kan brengen.

Bovendien is het belangrijk om te weten dat doorstroomverwarmers regelmatig onderhoud nodig hebben om optimaal te blijven presteren. Kalkaanslag kan zich ophopen in het verwarmingselement, waardoor de efficiëntie afneemt. Dit onderhoud kan extra kosten met zich meebrengen, maar het is essentieel om de levensduur van je doorstroomverwarmer te verlengen en ervoor te zorgen dat hij efficiënt blijft werken.

Conclusie

Het antwoord op de vraag of doorstroomverwarmers goedkoper zijn, hangt af van verschillende factoren, waaronder je energieverbruik, de kosten van installatie en onderhoud, en je bereidheid om te investeren in een energiezuinige oplossing op lange termijn.

Over het algemeen kunnen doorstroomverwarmers kostenbesparend zijn vanwege hun hogere energie-efficiëntie en langere levensduur. Ze verminderen ook verspilling en zijn milieuvriendelijker. Echter, de initiële kosten en de kosten van onderhoud moeten in overweging worden genomen.

Het is aan te raden om een professionele installateur te raadplegen om te bepalen welk type verwarmingssysteem het beste bij jouw specifieke behoeften en budget past. Op die manier kun je een weloverwogen beslissing nemen over de vraag of doorstroomverwarmers goedkoper zijn voor jou.